Summa sidvisningar

måndag 7 februari 2011

Föreläsning

Så trött på vissa personer! Tyvärr kan man inte ändra på folk :( hade vart så bra om det gick :)

Vart på föreläsning idag om den reviderade läroplanen. Numer är förskolan med under skollagen och är det första ledet i "utbildningsstegen". Så alla som säger DAGIS...sluta med det! I förskolan lär barn sig så mycket. Dagis var under socialtjänsten och var då till för omsorg av barn då föräldrar jobbade.

Det har hetat förskola sedan 1998. Borde vara dags att lära sig det nu!!

Och oroa er inte, bara för att vi är en skolform betyder det inte att barnen sätts i bänkar för att undervisas! Barn lär genom leken och man ska utgå från barnets intresse. :)

Lek är ett bra läromedel tycker jag, man kan lära mycket genom leken :)


1 kommentar:

  1. Dotter till förskollärare7 oktober 2013 kl. 15:19

    Nej, förskola har varit det officiella namnet sedan mycket längre tillbaka än 1998. Redan i början av 80-talet då jag gick på förskola var förskola det officiella namnet både i kommunens alla papper och på förskolans fasad där namnet stod med svarta bokstäver. Exakt när förskola blev det officiella namnet beror lite på hur man räknar men de flesta är eniga om att det var under 70-talet. (utom ett gäng nyexaminerade förskolelärare som tror att innan 1998 handlade förskolan enbart om ren barnpassning utan några som helst pedagogiska inslag.) Att det var först 1998 förskolan fick en formell läroplan innebär verkligen inte att det bara handlade om barnpassning eller omsorg innan dess. Varför tror du öht att det fanns en förskollärarutbildning redan på 70-talet om det bara handlade om barnpassning och omsorg? Isåfall skulle det väl ha räckt att enbart anställa personer som gått en utbildning till barnskötare på förskolorna?
    Att förskolan BÅDE handlar om omsorg och möjlighet för föräldrar att yrkesarbeta eller studera (jo, om den funktionen inte fanns längre skulle förskolorna knappast öppna 06.30 och stänga 17.30 samt ha öppet under skolloven) OCH om pedagogisk verksamhet är knappast en tanke någon tänkte först 1998 då den första offficiella läroplanen för förskolan kom utan så har det varit i flera decennier.

    SvaraRadera